Lasien lämpörikko on usein kevättalvella ilmenevä vaiva. Lasirakenne voi toimia moitteetta useita vuosia, mutta sitten yhtenä päivänä, kun olosuhteet ovat epäsuotuisat, lasi rikkoontuu lämpöshokin vuoksi.
Auringon säteilyenergia on usein tärkein syy lasin lämpötilaeroihin ja siten lämpörikkoihin. Tyypillisesti lämpörikko sattuu suurien lämpötilaerojen aikaan kevättalvella, kun kuuma auringonpaiste ja voimakas varjo aiheuttavat lasiin epätasaisen lämpökuorman. Lasiin kohdistuu liiallinen lämpöjännitys, joka aiheuttaa lämpöshokin ja lasi halkeaa.
Ikkunoiden lämpörikko syntyy lasin lämpöliikkeestä, jonka lämpötilamuutokset aiheuttavat. Rikkoutuminen tapahtuu, kun lasin yksi alue kuumenee voimakkaammin kuin viereinen ja lasiin kohdistuva jännitys on suurempi kuin lasin lujuus.
Lämpörikko on usein olosuhteiden vika
Lämpötilaerojen takia lasin eri alat voivat lämmetä epätasaisesti ja siten aiheuttaa jännitystä lasin rakenteessa. Lasi voi haljeta, kun lasin kuuma alue laajenee ja kylmä alue samanaikaisesti vastustaa laajenemista. Kaikilla lasityypeillä on omat lujuusarvonsa: Kun lämmön takia jännitys kasvaa liian suureksi ja ylittää lujuusarvon, lasi rikkoutuu.
Tyypillisiä lämpörikkoutumisen tilanteita ovat muun muassa:
- Kun päivän ja yön välillä syntyy suuria lämpötilaeroja
- Kun talvisena päivänä aurinko paistaa kuumasti suoraan ikkunaan ja voimakas varjo peittää osan lasista
- Kun on aurinkoinen päivä ja asunnon sisäpuoliset kaihtimet tai verhot heijastavat lämpöä epätasaisesti takaisin lasiin
- Kun ikkunan lasien välitilassa olevat sälekaihtimet aiheuttavat ylikuumenemista tai muutoin epätasaisen lämpökuorman
- Kun ikkunoissa on lämpörasitusta korostavia elementtejä, kuten teippauksia, kalvoja tai sävytetty lasi
Päivittäinen lämpötilavaihtelu ja auringon säteilyenergia ovat pääsyy lämpörikkoihin. Lisäksi esimerkiksi puut, rakennukset, terassikalusteet ja muut esineet voivat luoda ikkunoihin varjoja, jotka edesauttavat lämpörikkojen syntymistä tekemällä lasipintoihin viileämpiä alueita. Tämä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi terassia kalustaessa tai verhojen asettelussa. Myös sohvat ja muut isot esineet kannattaa asetella fiksusti sisätiloissa ja pitää etäämmällä lasipinnoista.
Näin vähennät lämpörikkojen riskiä
- Muista käyttää sälekaihtimia ja pimennysverhoja koko mitaltaan, älä jätä niitä puoliväliin ikkunaa
- Älä laita sisätiloissa sohvia tai muita raskaita esineitä kiinni ikkunaan tai sen läheisyyteen
- Suuntaa lämmitysjärjestelmä (esim. ilmalämpöpumppu) sisätiloissa poispäin ikkunoista
- Poista turhat esteet ikkunoiden tieltä (esim. terassikalusteet, sohvat, lipastot)
- Älä kiinnitä ikkunoihin teippejä, kalvoja tai muita elementtejä
Yleensä lasivalmistajien takuut eivät kata lämpörikkoja. Tämän takia on syytä olla tietoinen lämpörikoista, niiden syntymisen syistä ja mahdollisista keinoista välttää ilmiö.